Mikä on QR-koodi?

QR-koodi tarkoittaa 2-ulotteista tulostettua kuviokoodia, joka sisältää tietoa esim. laitteesta, johon koodi on liitetty. QR-koodi voi sisältää huomattavasti enemmän tietoa kuin pelkkä 1-ulotteinen viivakoodi. Tyypillisesti tietomäärä on muutamasta 10 kirjainmerkistä jopa yli 100 kirjainmerkkiin. QR tulee sanoista (Quick Response), mikä viittaa siihen, että koodi voidaan lukea nopeasti esim. puhelimen tai tabletin kameralla. Lisäksi sen sisältö voidaan luoda helposti ilmaisohjelmilla tai netissä olevilla QR-generaattoreille.

SCATMAN-sovelluksissa QR-koodi sisältää yleensä kohteen, kuten laitteen, osan, jne., uniikin tunnistetiedon ja linkin nettisivulle, jonka kautta voidaan noutaa kohteeseen liittyvää lisätietoa, kuten huoltohistoria, asennusohjeet, jne.

QR-koodi voidaan tulostaa tavallisella tulostimella vaikka normaalille paperille, mutta isoihin toimitusmääriin ja vaativimpiin käyttökohteisiin koodit kannattaa tilata niihin erikoistuneilta toimittajilta, jotka voivat esiohjelmoida koodisarjoihin muuttuvat tiedot, kuten esim. juoksevan sarjanumeron. Yleinen tapa on valmistaa koodit tarroina, joihin voidaan liittää tilaajan haluama ulkoasu logoineen ja esim. UV- ja kosteussuojaus ulkokäyttöä varten. Erittäin vaativiin käyttökohteisiin QR-koodi voidaan kaivertaa suoraan metallille, kuten alumiini- tai ruostumaton teräs kilpiin.

Alla on QR-koodi , joka sisältää osoitteen SCATMANin kotisivuille.

Mikä on NFC?

NFC (Near Field Technology) on lyhyen kantaman tiedonsiirtotekniikka, joka mahdollistaa tiedon lukemisen NFC-tunnisteesta (ns. NFC-tägistä) ja kirjoittamisen siihen NFC:tä tukevan laitteen avulla. Nykyään suurin osa uusista älypuhelimista ja tableteista tukee NFC:tä. NFC-tägi on passiivinen eli ilman omaa virtalähdettä toimiva elektroniikkapiiri, joka saa toimintaan tarvittavan virran sitä lukevasta laitteesta sähkömagneettisen induktion avulla. Tekniikan lukuetäisyys on tyypillisesti vai muutamia senttimetrejä ja usein käytännössä tägiä kosketetaan lukulaitteella.

Kuten QR-koodit, NFC-tägit voivat sisältää erilaista tietoa kohteesta, mihin ne on kiinnitetty. Tieto voidaan kirjoittaa tägiin mobiililaitteen sovelluksella tai erityisillä ohjelmointilaitteilla. QR-koodista poiketen NFC-tägin sisältö voidaan uudelleenkirjoittaa vaikka kentällä, jos tägiä ei ole asetettu lukittuun tilaan. Jokainen markkinoille tuotettava NFC-tägi sisältää uniikin tunnistesarjan, joka tekee tägin kopioinnin vaikeammaksi kuin QR-koodin kohdalla.

NFC-tägejä on saatavilla eri muodoissa aina brändätyistä tarroista muoviin valettuihin tägeihin, jotka ovat kestävä vaihtoehto myös teollisiin olosuhteisiin.

SCATMANilla on vahva kokemus ja yhteistyökumppaniverkosto QR- ja NFC-ratkaisujen tarjoamiseen. Osana SCATMAN-työkalujen räätälöintiä saat meiltä tarvittavat koodit ja tunnisteet esikoodattuna, brändättynä ja suojattuna juuri teidän tarpeisiin. Jos haluat lisätietoa vaihtoehdoista niin ota yhteyttä meihin.

Video - SCATMAN-työkalut toiminnassa. Käynnistä video tästä